ΙΜΕ πληροφορική - Preloader

Η ψηφιακή τεχνολογία, εργαλείο για τους διαιτητές στα ελληνικά γήπεδα

Στην προκήρυξη διαγωνισμού για την εγκατάσταση συστήματος υποβοήθησης των διαιτητικών αποφάσεων μέσω βίντεο στους αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, προχωρούν τα συναρμόδια Υπουργεία. Στόχος είναι, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, το σύστημα να βρίσκεται στα ελληνικά γήπεδα. Το έργο για την εγκατάσταση Video Assistant Referee (VAR) αναμένεται να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) τις επόμενες μέρες. Θα ακολουθήσει η προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανάδειξη του αναδόχου, ο οποίος θα αναλάβει τόσο την εγκατάσταση του συστήματος, όσο και τη διαρκή προσαρμογή του σε νέες τεχνολογίες και σε τυχόν νέες επιταγές της FIFA.


 

Συγκεκριμένα, ο ανάδοχος θα προσφέρει τις ολοκληρωμένες υπηρεσίες του συστήματος VAR επί πέντε έτη για τους επαγγελματικούς αγώνες Ποδοσφαίρου Α’ Εθνικής Κατηγορίας και τους διαβαθμισμένους αγώνες του Κυπέλλου Ελλάδας. Το data center (κέντρο δεδομένων) του συστήματος VAR θα εγκατασταθεί στην ΕΠΟ και θα συνδέεται με όλα τα γήπεδα μέσω οπτικών ινών. Πέραν του ελεγκτικού χαρακτήρα, το VAR έχει πολλαπλές χρήσεις, όπως επιμορφωτικές, αλλά και δημιουργίας αρχείου.

Σχετική συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες, με τη συμμετοχή του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΨΗΠΤΕ), κ. Νίκου Παππά, του Υφυπουργού Αθλητισμού, κ. Γιώργου Βασιλειάδη, του Προέδρου της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ), κ. Βαγγέλη Γραμμένου και του Γενικού Γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Στέλιου Ράλλη. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του συστήματος υποβοήθησης των διαιτητικών αποφάσεων μέσω βίντεο στους αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

Υπηρεσία – “κόσμημα”
Με την ευκαιρία της συνάντησης, ο κ. Παππάς σχολίασε: “Θα αναπτύξουμε μια υπηρεσία – κόσμημα για το αγαπημένο παιχνίδι του Έλληνα φίλαθλου, η οποία θα αυξήσει την αξιοπιστία του και θα μας επιτρέψει να επικεντρωθούμε στη χαρά του πλέον λαοφιλούς αθλήματος σε όλη την υφήλιο. Με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, είναι η ώρα να ασχολούμαστε λιγότερο με τις αποφάσεις των διαιτητών και περισσότερο με το ίδιο το ποδόσφαιρο”.

Από την πλευρά του, ο κ. Βασιλειάδης σημείωσε: “Είναι πολύ σημαντικό να φύγουν όλες οι σκιές από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Το σύστημα VAR είναι μόνο η αρχή της συνεργασίας Πολιτείας και ΕΠΟ. Θέλουμε να περάσουμε σε μια νέα εποχή”, ενώ ο κ. Γραμμένος, υπογράμμισε: “Το σύστημα VAR είναι για εμάς ένας πολύ μεγάλος στόχος που γίνεται πραγματικότητα. Θα φέρει διαφάνεια στο ελληνικό ποδόσφαιρο και θα σταματήσει ο δημόσιος λόγος να εξαντλείται γύρω από μια σφυρίχτρα και ένα σημαιάκι. Δεν είναι αυτό το ποδόσφαιρο. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που η κυβέρνηση συντάσσεται μαζί μας σε αυτό”.

Τέλος, ο κ. Ράλλης σημείωσε ότι η “Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική 2016-2021″ αγγίζει όλες τις πτυχές της καθημερινότητας. Το λαοφιλές άθλημα του ποδοσφαίρου δεν εξαιρείται από το πεδίο εφαρμογής της. Επιδιώκουμε ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ΕΠΟ να εξυπηρετήσει το στόχο καταπολέμησης της διαφθοράς και εξάλειψης της βίας. Στην κατεύθυνση αυτή, σχεδιάζουμε ολοκληρωμένες ψηφιακές λύσεις που επεκτείνονται στην ψηφιακή ταυτοποίηση του φιλάθλου και σε μια διευρυμένη εφαρμογή ηλεκτρονικού εισιτηρίου”.

Πηγή: sepe.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο