ΙΜΕ πληροφορική - Preloader

Raspberry Pi: «Μεγαλώνοντας» μικρούς επιστήμονες!

Tο Raspberry Pi Foundation είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2009, με σκοπό την προώθηση της μελέτης των βασικών αρχών σχετικά με την επιστήμη των υπολογιστών στα σχολεία. Μέσω της δράσης του οργανισμού, αναπτύχθηκε το Raspberry Pi, ο καλύτερος ίσως φίλος των παιδιών στο ταξίδι της βιωματικής μάθησης και της εξοικείωσής τους με ό,τι αποτελεί αδιαμφισβήτητα το «αύριο» του πολιτισμού μας.

Τι είναι το Raspberry Pi και πως να ξεκινήσετε

Στην ουσία, πρόκειται για έναν μικρό ηλεκτρονικό υπολογιστή και άρα αυτό που χρειάζεται είναι ηλεκτρικό ρεύμα, οθόνη, πληκτρολόγιο και ποντίκι. Μπορείτε να αγοράσετε αυτά τα περιφερειακά εξαρτήματα ή να χρησιμοποιήσετε ήδη υπάρχοντα εξοπλισμό, όπως για παράδειγμα τον φορτιστή του τηλεφώνου σας, που μπορεί να χρησιμεύσει για την παροχή ρεύματος ή την τηλεόραση, η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως οθόνη. Ταυτόχρονα, ένας υπολογιστής χρειάζεται απαραίτητα και σκληρό δίσκο για να αποθηκεύει αρχεία αναγκαία για τη λειτουργία του. Σε αυτήν την περίπτωση, η χρήση μιας micro SD κάρτας θα διευθετήσει το πρόβλημα, προσφέροντας τον ζητούμενο αποθηκευτικό χώρο.

Εξίσου σημαντική είναι η ύπαρξη λειτουργικού συστήματος, προκειμένου το Raspberry Pi να δουλέψει. Ενας απλός τρόπος για να ρυθμίσετε το ζήτημα, είναι να κατεβάσετε το λειτουργικό που θέλετε (π.χ. μια ελαφριά έκδοση του Linux) και να το εγκαταστήσετε στην micro SD κάρτα που θα χρησιμοποιήσετε. Εχετε βέβαια υπόψιν, πως το Raspbian αποτελεί το προτεινόμενο και μάλλον καταλληλότερο λειτουργικό για Raspberry, μιας και αναπτύχθηκε από το ίδιο το Raspberry Pi Foundation ακριβώς για αυτό το λόγο. Πλέον, χρειάζεται απλώς να συνδέσετε πληκτρολόγιο και ποντίκι μέσω των USB θυρών, την οθόνη μέσω καλωδίου HDMI και την micro SD κάρτα μέσω της ειδικής υποδοχής. Σημειωτέον, πως το Raspberry Pi δεν διαθέτει on/off λειτουργία, όπως συμβαίνει με τους υπολογιστές και αρκεί η τροφοδοσία του με ρεύμα ώστε να τεθεί σε λειτουργία. Η πράσινη LED ένδειξη θα επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές.

Λειτουργικότητα και εφαρμογές

Το Raspberry Pi αποτελεί έναν εξαιρετικά φτηνό υπολογιστή και η χρησιμότητα του έγκειται κυρίως στο γεγονός πως επιτρέπει σε κάποιον να πειραματιστεί και να εξερευνήσει τις δυνατότητες του φυσικού προγραμματισμού. Μέσω δύο σειρών από pins που μπορούν να δεχθούν απλές εντολές μέσω software, προσφέρει εξοικείωση με ένα σύστημα, το οποίο βρίσκει εφαρμογή σε πλήθος λειτουργιών, από τα αυτοματοποιημένα οικιακά συστήματα έως τον απομακρυσμένο έλεγχο.

Υπάρχουν εκατοντάδες online μαθήματα που περιγράφουν με λεπτομέρεια το πως μπορείτε να ξεκινήσετε την ενασχόληση με τον φυσικό προγραμματισμό. Με βάση την ηλικία του παιδιού σας, ίσως θα ήταν προτιμότερο να ξεκινούσατε επιλέγοντας το Python ή το Scratch ως γλώσσες προγραμματισμού, καθώς και οι δύο έχουν αναπτυχθεί από το Raspberry Pi Foundation και αποτελούν ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό περιβάλλον για να ξεκινήσει κανείς.

Πηγή: techpress.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο