ΙΜΕ πληροφορική - Preloader

Σε ρυθμούς προ οικονομικής κρίσης ο κλάδος της ιατρικής τεχνολογίας

Δυναμισμό, ο οποίος του εξασφαλίζει ρυθμούς ανάπτυξης αντίστοιχους με εκείνους προ της οικονομικής κρίσης, εμφανίζει ο κλάδος της ιατρικής τεχνολογίας (medtech). Ο τομέας αναπτύχθηκε, σε παγκόσμιο επίπεδο, κατά 5% το 2016, ρυθμός αύξησης, που είχε καταγραφεί τελευταία φορά πριν από την οικονομική κρίση. Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΥ για τον κλάδο της ιατρικής τεχνολογίας, η ισχυρή αυτή ανάπτυξη τροφοδοτήθηκε από στρατηγικές συγχωνεύσεων και εξαγορών (Σ&Ε) και βελτιστοποίησης των χαρτοφυλακίων. Ως μοχλός ανάπτυξης για τον κλάδο λειτουργεί και η διαρκής εστίαση στην απόδοση των κεφαλαίων και σε επενδύσεις στην Έρευνα & Ανάπτυξη (Ε&Α).


 

Η έρευνα διαπιστώνει, μεταξύ άλλων, ότι βασικές μακροπρόθεσμες προκλήσεις για τον κλάδο παραμένουν η μετατόπιση προς τη φροντίδα συσχετιζόμενης αξίας, η χρήση των νέων τεχνολογιών, η ρυθμιστική αβεβαιότητα και η αύξηση των προσδοκιών των πελατών.

Συνολικά, σύμφωνα με τα πορίσματα της μελέτης (Pulse of the industry), τα έσοδα των εταιρειών medtech, με έδρα τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αυξήθηκαν το 2016 στα $364,4 δις, έπειτα από μια πτώση κατά 3% το προηγούμενο έτος. Παράλληλα, τα καθαρά έσοδα αυτών των εταιρειών αυξήθηκαν κατά 17%, φθάνοντας τα $16 δις, έναντι μείωσης 20% στα $13,7 δις το 2015. Να σημειωθεί ότι οι συνολικές δαπάνες Ε&Α από εταιρείες, που επικεντρώνονται αμιγώς στην ιατρική τεχνολογία, αυξήθηκαν κατά 5%, στα $16 δις το 2016.

Η έρευνα διαπιστώνει ότι υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση των medtechs, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε πρώιμα στάδια. Συνολικά, η χρηματοδότηση των medtechs στις ΗΠΑ και την Ευρώπη αυξήθηκε κατά 101% το 2016, φθάνοντας τα $43,9 δις, που αποτελεί τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση της τελευταίας δεκαετίας.

Χρηματοδότηση
Η χρηματοδότηση από κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου (venture capital) ανήλθε σε $7,7 δις, σημειώνοντας αύξηση 23% σε ετήσια βάση.

Επιπλέον, η έρευνα σημειώνει ότι οι ροές κεφαλαίων γίνονται όλο και πιο παγκόσμιες: το 2016-17, η Κίνα έφθασε να είναι μία από τις κορυφαίες περιοχές άντλησης ιδιωτικού κεφαλαίου, καθώς οι εταιρείες medtech συγκέντρωσαν πάνω από $1 δις από 16 χρηματοδοτήσεις. Οι επενδυτές με έδρα στην Ασία υποστήριξαν, επίσης, ενεργά αμερικανικές και ευρωπαϊκές medtechs, συμμετέχοντας σε τρεις από τους μεγαλύτερους κύκλους συγκέντρωσης κεφαλαίων.

Την ίδια στιγμή, το περιβάλλον εξακολουθεί να ευνοεί τις συμφωνίες. Συνολικά, οι εταιρείες medtech στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ανακοίνωσαν συμφωνίες αξίας σχεδόν $100,4 δις, καταγράφοντας αύξηση 46% κατά τους προηγούμενους 12 μήνες και την υψηλότερη επίδοση του κλάδου μέχρι σήμερα.

Δημόσιες εγγραφές
Η έρευνα της ΕΥ αποκαλύπτει, πάντως, ότι υποχωρούν οι δημόσιες εγγραφές. Εξαιρώντας μία από τις μεγαλύτερες δημόσιες εγγραφές του κλάδου πέρυσι, οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές medtechs συγκέντρωσαν μέσω δημόσιων εγγραφών $547 εκατ. κατά το 2016-17, ποσό μειωμένο κατά 8% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Την ίδια στιγμή, πάντως, η κεφαλαιοποίηση του κλάδου αυξάνεται. Η συνολική κεφαλαιοποίηση του κλάδου αυξήθηκε κατά 26% από την 1η Ιανουαρίου έως την 31η Αυγούστου, ενισχυμένη από τη δημοσιοποίηση σημαντικών κερδών και από ένα περιβάλλον φιλικό προς τις συμφωνίες.

Πηγή: sepe.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο