ΙΜΕ πληροφορική - Preloader

Νέα Οδηγία για τις ηλεκτρονικές πληρωμές σε ισχύ από τις 13 Ιανουαρίου

Σε ισχύ τέθηκε, από τις 13 Ιανουαρίου 2018, η νέα αναθεωρημένη Οδηγία για τις υπηρεσίες πληρωμών (Payment Services Directive-PSD2), η οποία αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό του χώρου προς όφελος τόσο των καταναλωτών, όσο και των επιχειρήσεων, ώστε να συμβαδίζει με αυτήν την ταχέως εξελισσόμενη αγορά. Με τις νέες ρυθμίσεις, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να αποκομίσουν τα πλήρη οφέλη από την online πληρωμή αγαθών και υπηρεσιών, καθώς οι νέοι κανόνες κάνουν τη διαδικασία φθηνότερη, ευκολότερη και ασφαλέστερη.


 

Οι ριζικές αλλαγές στο τοπίο των ηλεκτρονικών πληρωμών, που προωθεί αυτή την περίοδο η Ε.Ε., έχουν ως στόχο να εκμεταλλευθεί έγκαιρα η Ένωση το “κύμα” της καινοτομίας στο χώρο των ψηφιακών συναλλαγών, που φέρνει μαζί της η τεχνολογία και ταυτόχρονα, να εγγυηθεί ένα αυστηρό πλαίσιο ασφαλείας σε εταιρείες και καταναλωτές.

“Η νομοθεσία αυτή αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση μιας ψηφιακής ενιαίας αγοράς στην Ε.Ε. Θα προωθήσει την ανάπτυξη καινοτόμων πληρωμών μέσω του Διαδικτύου, οι οποίες θα ωφελήσουν την οικονομία και την ανάπτυξη. Με την εφαρμογή του PSD2, απαγορεύουμε τις προσαυξήσεις για τη χρήση χρεωστικής και πιστωτικής κάρτας. Αυτό θα μπορούσε να εξοικονομήσει περισσότερα από €550 εκατ. ετησίως για τους καταναλωτές της Ε.Ε. Οι καταναλωτές θα προστατεύονται, επίσης, καλύτερα, όταν πραγματοποιούν online πληρωμές”, σχολίασε σχετικά ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, κ. Valdis Dombrovskis.

Οι νέοι κανόνες
Οι νέοι κανόνες επιτρέπουν στους καταναλωτές να χρησιμοποιούν καινοτόμες υπηρεσίες, που προσφέρουν τρίτοι πάροχοι, οι εταιρείες FinTech δηλαδή, διατηρώντας, όμως, παράλληλα αυστηρά επίπεδα προστασίας των δεδομένων και ασφάλειας για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις στην Ε.Ε. Οι καταναλωτές θα έχουν στη διάθεσή τους μεγαλύτερη επιλογή και πιο ανταγωνιστικά προϊόντα, όταν πληρώνουν για αγαθά και υπηρεσίες, που αγοράζονται μέσω του Διαδικτύου. Επίσης, θα είναι σε θέση να διαχειρίζονται τα προσωπικά οικονομικά τους αποτελεσματικότερα μέσω εφαρμογών, οι οποίες συγκεντρώνουν πληροφορίες από τους λογαριασμούς που διατηρούν σε διαφορετικές τράπεζες.

Με τη νέα νομοθεσία, που τίθεται σε εφαρμογή από τις 13 Ιανουαρίου, απαγορεύεται η επιβολή επιπλέον επιβαρύνσεων, οι οποίες είναι πρόσθετες χρεώσεις για πληρωμές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, τόσο σε φυσικά καταστήματα, όσο και online. Παράλληλα, με τις νέες ρυθμίσεις η αγορά των πληρωμών ανοίγει σε καινοτόμες εταιρείες, που προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις και υπηρεσίες e-συναλλαγών (πρόκειται για τις εταιρείες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας-FinTech).

Παράλληλα, με τα νέα μέτρα τίθενται πιο αυστηρές απαιτήσεις ασφάλειας για τις ηλεκτρονικές πληρωμές και για την προστασία των οικονομικών δεδομένων των καταναλωτών.

Η Επιτροπή κάλεσε τα κράτη – μέλη, που δεν έχουν ακόμη μεταφέρει την Οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο, να το πράξουν άμεσα.

Ιστορικό
Η αναθεωρημένη οδηγία για τις υπηρεσίες πληρωμών (PSD2, οδηγία 2015/2366/ΕΕ), η οποία προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο του 2013 και συμφωνήθηκε το 2015, είναι η τελευταία σειρά νομοθετικών πράξεων που υιοθετήθηκαν από την Ε.Ε., με στόχο σύγχρονες, αποδοτικές και φθηνές υπηρεσίες πληρωμών στην Ευρώπη.

Πηγή: sepe.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο