ΙΜΕ πληροφορική - Preloader

Διαδικτυακές αγορές χωρίς γεωγραφικούς αποκλεισμούς ψήφισε η Ε.Ε.

Οριστικά πίσω της θέλει να αφήσει η Ευρώπη, φαινόμενα που σχετίζονται με το “γεωγραφικό αποκλεισμό” (geo-blocking), μέσω του οποίου online αγοραστές αποκλείονταν από διαδικτυακούς εμπόρους λόγω εθνικότητας ή τόπου διαμονής. Χθες, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με 557 ψήφους υπέρ, 89 κατά και 33 αποχές, υπερψήφισε το νέο Κανονισμό για το “γεωγραφικό αποκλεισμό”. Ο Κανονισμός είχε συμφωνηθεί ατύπως από τους διαπραγματευτές του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου τον Νοέμβριο του 2017. Μετά από το “πράσινο φως” της Ολομέλειας μένει, πλέον, να εγκριθεί επισήμως και από το Συμβούλιο, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή εννέα μήνες μετά από την ημερομηνία δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε.


Αποτελώντας μέρος του νομοθετικού πακέτου για την ενιαία ψηφιακή αγορά, ο κανονισμός για τον τερματισμό των πρακτικών γεωγραφικού αποκλεισμού συμπεριλήφθηκε στο πακέτο για το ηλεκτρονικό εμπόριο, μαζί με τον κανονισμό για τις υπηρεσίες διασυνοριακής παράδοσης δεμάτων, που θα ψηφιστεί στην ολομέλεια τον Μάρτιο του 2018 και τον κανονισμό για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών, ο οποίος εγκρίθηκε από την ολομέλεια το Νοέμβριο του 2017.

Με τη ζήτηση για διασυνοριακές ηλεκτρονικές αγορές να έχει ανοδικές τάσεις και το ποσοστό των Ευρωπαίων, που πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές να έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια, η Ε.Ε. δεν θα μπορούσε να αγνοήσει τις στρεβλώσεις του geo-blocking.

Στη βασική του λογική, ο Κανονισμός προβλέπει ότι, πλέον, οι αγοραστές θα μπορούν να προβαίνουν σε ηλεκτρονικές αγορές στην Ε.Ε. χωρίς να έρχονται αντιμέτωποι με το μπλοκάρισμα ή την αυτόματη μεταφορά τους σε άλλη ιστοσελίδα. Οι δε έμποροι θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τους διαδικτυακούς αγοραστές από άλλη χώρα της Ε.Ε. με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζουν και τους “τοπικούς” πελάτες τους, δηλαδή να τους παρέχουν πρόσβαση στις ίδιες τιμές και όρους πώλησης.

Στρεβλώσεις
Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας της Επιτροπής, το 63% των ιστοσελίδων, που αξιολογήθηκαν, δεν επέτρεπαν στους αγοραστές να αγοράζουν από άλλη χώρα της Ε.Ε. Για τα υλικά αγαθά, η πρακτική του γεωγραφικού αποκλεισμού εφαρμόζεται σε μεγάλο ποσοστό, π.χ. στις οικιακές ηλεκτρικές συσκευές (86%) και για τις υπηρεσίες στις online κρατήσεις, όπως π.χ. τα εισιτήρια αθλητικών εκδηλώσεων (40%).

Ο νέος κανονισμός για τις online αγορές θα δώσει στους καταναλωτές μεγαλύτερη διασυνοριακή πρόσβαση σε προϊόντα και υπηρεσίες, όπως κρατήσεις ξενοδοχείων και ενοικιάσεις αυτοκινήτων.

Ο νέος κανονισμός θα καταργήσει τον αδικαιολόγητο “γεωγραφικό αποκλεισμό” (geo-blocking) στις online αγορές δίνοντας στους καταναλωτές τη δυνατότητα να επιλέγουν από ποιον ιστότοπο επιθυμούν να αγοράσουν αγαθά ή υπηρεσίες χωρίς να έρχονται αντιμέτωποι με το μπλοκάρισμα ή την αυτόματη μεταφορά τους σε άλλη ιστοσελίδα λόγω της εθνικότητας τους, του τόπου διαμονής τους ή ακόμη και της προσωρινής τους τοποθεσίας.

Περιπτώσεις
Ο νέος Κανονισμός ισχύει, για παράδειγμα, όταν οι καταναλωτές:

– Αγοράζουν αγαθά (π.χ. οικιακές συσκευές, ηλεκτρονικά είδη, ρούχα) που παραδίδονται σε ένα κράτος – μέλος, στο οποίο ο έμπορος προσφέρει υπηρεσίες παράδοσης βάσει των γενικών όρων της επιχείρησης του ή συλλέγονται σε τόπο συμφωνημένο από τα δύο μέρη σε μια χώρα της Ε.Ε. στην οποία ο έμπορος προσφέρει αυτήν την επιλογή.

– Λαμβάνουν υπηρεσίες που παρέχονται ηλεκτρονικά και δεν προστατεύονται βάσει πνευματικών δικαιωμάτων, όπως υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους (cloud services), υπηρεσίες αποθήκευσης δεδομένων, φιλοξενία δικτυακών τόπων και παροχή τειχών προστασίας.

– Αγοράζουν μία υπηρεσία που παρέχεται στις εγκαταστάσεις του εμπόρου ή σε μια φυσική τοποθεσία, όπου ο έμπορος λειτουργεί, π.χ. κρατήσεις ξενοδοχείων, αθλητικές εκδηλώσεις, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, φεστιβάλ μουσικής ή εισιτήρια σε πάρκα αναψυχής.

Θα απαγορευθούν, επίσης, οι πρακτικές διαφορετικής αντιμετώπισης των αγοραστών ανάλογα με τον τόπο έκδοσης της πιστωτικής ή χρεωστικής τους κάρτας.

Εξαιρέσεις
Το ψηφιακό περιεχόμενο που προστατεύεται βάσει των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως τα ηλεκτρονικά βιβλία, η μουσική και τα διαδικτυακά παιχνίδια, εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του κανονισμού. Ωστόσο, οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εισήγαγαν μια “ρήτρα επανεξέτασης” της νομοθεσίας, η οποία προβλέπει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογήσει εντός δύο ετών το κατά πόσον θα πρέπει να διευρυνθεί η απαγόρευση του “γεωγραφικού αποκλεισμού” προκειμένου να καλύψει και τέτοιου είδους ψηφιακό υλικό. Οι οπτικοακουστικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες μεταφορών εξαιρούνται, επίσης, από το πεδίο εφαρμογής του παρόντος κανονισμού.

Πηγή: sepe.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο