ΙΜΕ πληροφορική - Preloader

Άνοδος κατά 2,1% στις πωλήσεις συσκευών παγκοσμίως το 2018

Περισσότερες συσκευές (υπολογιστές, tablet και κινητά τηλέφωνα), αναμένεται να αγοράσουν το 2018 οι καταναλωτές, παγκοσμίως, με τις πωλήσεις του κλάδου να αυξάνονται, συνολικά, κατά 2,1% σε σχέση με το 2017. Διεθνώς, το 2017 διατέθηκαν στην παγκόσμια αγορά 2,28 δις συσκευές, αριθμός που, για το τρέχον έτος, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 2,32 δισ. μονάδες.


 

Και μπορεί ορισμένες υποκατηγορίες της αγοράς των συσκευών, όπως οι υπολογιστές να παραμείνουν στάσιμες το 2018 και άλλες, όπως τα tablet, να υποχωρήσουν, ωστόσο, υπάρχουν δύο τομείς, των οποίων οι ανοδικές πωλήσεις θα τονώσουν το συνολικό όγκο. Ως “ατμομηχανή” της παγκόσμιας αγοράς συσκευών θα λειτουργήσει ο κλάδος των smartphone, ενώ δεύτερη κινητήριος δύναμη θα είναι οι ultramobile συσκευές.

Όσον αφορά τα smartphones, σύμφωνα με την ανάλυση της Gartner, το 2018 η αγορά θα κινηθεί με θετικούς ρυθμούς, με τις high-end συσκευές να οδηγούν την πορεία της ανόδου. Αναφορικά με τις ultramobile συσκευές, το premium τμήμα της αγοράς είναι αυτό που κινητοποιεί την υψηλότερη ζήτηση.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές της Gartner, οι καταναλωτές έχουν σήμερα μια ευρύτατη γκάμα επιλογών για την αγορά μιας συσκευής. Πρόκληση για τον κλάδο παραμένει αφενός το πόσες συσκευές μπορεί να “σηκώσει” ένα νοικοκυριό και αφετέρου το ποιες είναι αυτές. Σε κάθε περίπτωση, η Gartner εκτιμά σε σχετικό report της ότι τόσο το 2018, όσο και τα επόμενα χρόνια, όλο και περισσότεροι αγοραστές θα επικεντρώνονται στην αξία μιας συσκευής, παρά μόνο στην τιμή της κι επομένως, θα αναζητούν συσκευές υψηλότερης τιμής μεν, αλλά και μεγαλύτερης αξίας.

5G το 9% των smartphone
Η Gartner προβλέπει ότι οι αποστολές κινητών τηλεφώνων θα αυξηθούν κατά 2,6% το 2018, ανερχόμενες συνολικά σε 1,9 δις μονάδες. Αναλυτικά, το τρέχον έτος, οι πωλήσεις smartphone θα αυξηθούν κατά 6,2%, αντιπροσωπεύοντας το 87% των πωλήσεων κινητών τηλεφώνων. Σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας, το 2018, οι πωλητές smartphone θα επικεντρωθούν στην παροχή πιο συναρπαστικών εξατομικευμένων εμπειριών, μέσω AI, εικονικών προσωπικών βοηθών και πιο φυσικών διεπαφών χρήστη, αλλά και μέσω βιομετρικών στοιχείων και περαιτέρω βελτιώσεων στις λειτουργίες εμφάνισης και κάμερας.

Όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, τα τηλέφωνα 5G θα φτάσουν στην αγορά το 2019, όταν θα ξεκινήσει η ανάπτυξη δικτύων 5G σε επιλεγμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα. Προβλέπουν δε ότι, έως το 2021, το 9% των πωληθέντων smartphone θα υποστηρίξει 5G.

Επίπεδη η αγορά των PC
Η Gartner προβλέπει ότι οι αποστολές παραδοσιακών προσωπικών υπολογιστών θα μειωθούν κατά 5,4% το 2018, με τα notebooks να δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση, καθώς οι πωλήσεις εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 6,8% το 2018.

Στον αντίποδα, οι premium ultramobile συσκευές θα είναι το μόνο τμήμα της αγοράς των PCs που θα δει ανάπτυξη εντός του τρέχοντος έτους, χωρίς την οποία η συνολική αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών θα μειωνόταν.

Πηγή: sepe.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο