ΙΜΕ πληροφορική - Preloader

Μαρίλη Νίκα: Η Ελληνίδα προγραμματίστρια της Google

Μανατζάρει το προϊόν της «κατανόησης» φωνής του διαδικτυακού κολοσσού δηλώνει στο protothema.gr ότι «στο μέλλον θα είναι τόσες πολλές οι γυναίκες-ηγέτιδες στην Πληροφορική που δεν θα μπορούμε να τις απαριθμήσουμε ονομαστικά»

Λένε ότι ο κλάδος της τεχνολογίας και ειδικά της Πληροφορικής είναι ένας ανδροκρατούμενος τομέας. Είναι αλήθεια. Η Μαρίλη Νίκα (Marily Nika ), ωστόσο, εκτιμά ότι αυτή η στερεοτυπική αντίληψη δεν θα δικαιολογείται για πολύ καιρό ακόμα. Η Ελληνίδα μάνατζερ στο τμήμα φωνητικής αναγνώρισης και Τεχνητής Νοημοσύνης της Google, προβλέπει ότι στο μέλλον θα είναι τόσες πολλές οι γυναίκες-ηγέτιδες στην Πληροφορική που δεν θα μπορούμε να τις απαριθμήσουμε ονομαστικά. Δεν θα αποτελούν έκπληξη, οι καινοτομίες που θα προκύπτουν από τη δράση του… γένους θηλυκού στον κλάδο, εξηγεί.

Τα λεγόμενα της φαίνεται ότι ισορροπούν με την μέχρι τώρα προσωπική της πορεία. Μόλις στα 32 της έτη, αναδείχθηκε «Γυναίκα στην Πληροφορική της Χρονιάς 2018» στα FDM Everywoman in Technology Awards στο Λονδίνο –ένας διαγωνισμός που προβάλλει τις πιο δυναμικές και δραστήριες γυναίκες που δουλεύουν στους κλάδους STEM, και το 2015 έλαβε βραβείο από την Πριγκίπισσα Άννα. Η Μαρίλη Διευθύνει μια ομάδα στην Αμερική, που μελετά τις ανάγκες των χρηστών του ίντερνετ και με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης εργάζεται στις τεχνολογίες φωνής των συσκευών Google Home, οι οποίες λειτουργούν ως «βοηθοί» για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των ανθρώπων. Συγκεκριμένα, εργάστηκε σε μοντέλα και προϊόντα φωνητικής αναζήτησης που έδωσαν τη δυνατότητα στην Google να ‘κατανοήσει’ 30 νέες γλώσσες από διάφορα μέρη της Ευρώπης (συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών) αλλά και της Αφρικής. Πλέον εκατομμύρια χρήστες χρησιμοποιούν αυτά τα προΪόντα καθημερινα.

Είναι ομιλήτρια σε διεθνείς οργανώσεις (TEDx, Techcrunch Disrupt), ενώ έχει δημιουργήσει την πλατφόρμα London Geekettes, μέσω της οποίας όσοι δραστηριοποιούνται στην τεχνολογία μπορούν να αλληλεπιδρούν, να συζητούν για τις εξελίξεις και τα σημεία καμπής του τομέα, αλλά και να συμμετέχουν σε διάφορα mentorship schemes. Πλέον στις κοινότητες που έχει δημιουργήσει υπάρχουν 5.000 μέλη παγκοσμίως.

«Αν εργάζεσαι σκληρά και για κάτι που πραγματικά αγαπάς, κανένα εμπόδιο δεν ανακόπτει την πορεία σου. Βρίσκεις τρόπους να βοηθάς και να ενισχύεις την κοινότητα στην οποία ανήκεις και έπειτα έρχονται τα «δώρα»» σημειώνει και μας αφηγείται πώς από τις σπουδές της στα Ναυτιλιακά έφτασε να εργάζεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στους κόλπους του διαδικτυακού κολοσσού «Google».

Πηγή: www.protothema.grprotothema.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο