ΙΜΕ πληροφορική - Preloader

Η SpaceX στέλνει Γιαπωνέζο δισεκατομμυριούχο στη Σελήνη

Ένας Γιαπωνέζος δισεκατομμυριούχος δήλωσε συμμετοχή στο να γίνει ο πρώτος επιβάτης του SpaceX και να ταξιδέψει στη Σελήνη. Δεν έχει όμως σκοπό να ταξιδέψει μόνος του. Ο δισεκατομμυριούχος προσκαλεί επίσης έξι έως οκτώ καλλιτέχνες να τον συνοδεύσουν στο ιστορικό του ταξίδι, το οποίο προορίζεται για το 2023.

“Θέλω να μοιραστώ αυτές τις εμπειρίες με όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο. Γι αυτό το λόγο επέλεξα να πάω στη Σελήνη με καλλιτέχνες,” δήλωσε ο Yusaku Maezawa, ιδρυτής της Ιαπωνικής ιστοσελίδας Zozotown.

Ο δισεκατομμυριούχος είπε πως στόχος του με αυτή την αποστολή είναι να προωθήσει την παγκόσμια ειρήνη και να εμπνεύσει την ανθρωπότητα. “Θα ζητηθεί από τους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν κάτι μόλις επιστρέψουν στη Γη και αυτά τα αριστουργήματα θα εμπνέυσουν τους ονειροπόλους που υπάρχουν ανάμεσά μας,” είπε ο Maezawa κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στα κεντρικά γραφεία της SpaceX.

Ο Maezawa δεν έχει επιλέξει ποιοι καλλιτέχνες θα τον συνοδεύσουν στο πενθήμερο ταξίδι του, στο οποίο το σκάφος του θα πάει γύρω από την Σελήνη και πίσω στη Γη. Ο Ιάπωνας ψάχνει να προσκαλέσει του καλύτερους, συμπεριλαμβανομένων μουσικών, ζωγράφων και ανθρώπων του κινηματογράφου. Ζήτησε επίσης από τον Elon Musk, CEO της SpaceX, να τον συνοδεύσει κι αυτός στην πτήση, με τον Musk να απαντάει “Ίσως είμαστε μαζί σε αυτό το ταξίδι.”

Ο Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος αρνήθηκε να μιλήσει για το ποσό που πλήρωσε για την αποστολή στη Σελήνη, αλλά ο Musk είπε πως “είναι μεγάλο το ποσό” το οποίο μέρος του θα διατεθεί ώστε το ταξίδι στο διάστημα να γίνει πραγματικότητα για όλους τους ανθρώπους. Για το ταξίδι αυτό, ο Maezawa θα ταξιδέψει με τον επερχόμενο BFR πύραυλο, τον οποίο κατασκευάζει η SpaceX και υπόσχεται να πάει την ανθρωπότητα πέρα από τον Άρη.

Κατά την διάρκεια της ίδιας παρουσίασης, ο Musk αποκάλυψε το ανανεωμένο σχέδιο του πυραύλου BFR, το οποίο τώρα φτάνει τα 118 μέτρα, και είναι μεγαλύτερο από το Apollo που έστειλε στη Σελήνη τους πρώτους αστροναύτες. Το BFR έχει επίσης ανασχεδιαστεί με 3 πτερύγια, δύο εκ των οποίων θα βοηθήσουν στην πλοήγηση του σκάφους όταν προσγειωθεί στην επιφάνεια.

Ο Musk εκτιμά πως το κόστος κατασκευής για το BFR θα φτάσει περίπου τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι πρώτες πειραματικές πτήσεις έχουν προγραμματιστεί για τον επόμενο χρόνο, ενώ το 2020 ή 2021 θα προγραμματιστούν μεγαλύτερου βεληνεκούς πτήσεις.

Υπάρχει βέβαια μια επιφύλαξη πως η SpaceX ίσως να μην προλάβει τη προθεσμία της πτήσης για το 2023. “Είναι ένας τεράστιος πύραυλος, που έχει ανεπτυγμένη τεχνολογία,” είπε ο Musk. “Δεν είναι εκατό τοις εκατό σίγουρο πως θα καταφέρουμε να το κάνουμε να πετάξει.”

Η αποστολή του Maezawa στη Σελήνη θα είναι επίσης πολύ επικίνδυνη. “Όταν πιέζεις τα πράγματα στα όρια, τίποτα δεν είναι σίγουρο,” είπε ο Musk. “Πάντα υπάρχει η πιθανότητα να πάει κάτι λάθος.”
Όπως και να ‘χει, ο Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος επέλεξε την εταιρεία κι όχι το ανάποδο, είπε ο Musk. Ο Maezawa έχει ήδη καταβάλει πληρωμή για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση του BFR της SpaceX.

“Ουσιαστικά αυτό το σύστημα BFR προορίζεται να μεταφέρει τον κόσμο σε τροχιά, στη Σελήνη, στον Άρη, οπότε ο Maezawa πληρώνει στη τελική για κάθε πολίτη που θέλει να ταξιδέψει σε άλλους πλανήτες” πρόσθεσε ο Musk.

Αν στεφθεί με επιτυχία, η αποστολή του Maezawa θα σηματοδοτήσει την πολλά προσδοκώμενη επιστροφή στη Σελήνη, όπου δεν έχει πατήσει άνθρωπος από το 1972. Ο Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος δημιούργησε και μία ιστοσελίδα για το χρονικό του επερχόμενου ταξιδιού του.

Πηγή: https://gr.pcmag.com

Μετάβαση στο περιεχόμενο