ΙΜΕ πληροφορική - Preloader

Βελτιώθηκε το κλίμα στην εγχώρια αγοράς Πληροφορικής τον Απρίλιο

Βελτιωμένο ήταν το επιχειρηματικό κλίμα στην ελληνική αγορά Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού τον Απρίλιο. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στον κλάδο κινήθηκε ανοδικά τόσο σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα, όσο και έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2018. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στις 98,6 μονάδες (από 92,5 μονάδες το Μάρτιο), κινούμενος σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα από εκείνα του 2018 (85,0 μονάδες). Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Απρίλιο, το συγκεκριμένο μήνα οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων ενισχύθηκαν κερδίζοντας 8 μονάδες και διαμορφώθηκαν στις +8 μονάδες, ενώ το ισοζύγιο των εκτιμήσεων για την τρέχουσα ζήτηση υποχώρησε κατά 6 μονάδες στις +8 μονάδες.

Στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης, καταγράφηκε έντονη ανάκαμψη στο σχετικό δείκτη στις +43 μονάδες (από +22 μονάδες τον Μάρτιο), ενώ στις προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου το ισοζύγιο αυξήθηκε ήπια (+28 από +22 μονάδες τον Μάρτιο), με τις προβλέψεις για τις τιμές να αποκλιμακώνονται (-5 από -16 μον. ο δείκτης).

Τέλος, το 40% (από 43%) των επιχειρήσεων του κλάδου δήλωνε τον Απρίλιο απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, με το 20% να επισημαίνει την ανεπάρκεια ζήτησης, το 18% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης ως τα κυριότερα προσκόμματα στη λειτουργία του. Στις Υπηρεσίες, όπου ανήκει ο κλάδος της Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού, συνολικά η εικόνα ήταν πτωτική με οριακή υποχώρηση των επιχειρηματικών προσδοκιών.

Ελληνική αγορά
Συνολικά, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος υποχώρησε στην Ελλάδα τον Απρίλιο στις 100,3 μονάδες (από 101,3), ενώ κινήθηκε σε επίδοση χαμηλότερη έναντι της αντίστοιχης περυσινής (102,6 μονάδες). Μόνο στη Βιομηχανία καταγράφηκε ήπια βελτίωση των προσδοκιών, καθώς – όπως σημειώνει το ΙΟΒΕ – ως εξωστρεφής τομέας τροφοδοτείται περισσότερο από το διεθνές περιβάλλον και φαίνεται να διατηρεί τη δυναμική του, με βελτιωμένες προσδοκίες εξαγωγών. Αντίθετα, στους υπόλοιπους τομείς σημειώθηκε επιδείνωση. Στο μεταξύ, μικρή υποχώρηση σημειώθηκε και στο οικονομικό κλίμα, τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στην Ε.Ε. Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο υποχώρησε στην Ε.Ε. (κατά 1,5 μονάδες στις 103,7), ενώ αντίστοιχα μειώθηκε και στην Ευρωζώνη (κατά 1,6 μονάδες στις 104,0).

Στις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, ο δείκτης ανέκαμψε μόνο στην Ολλανδία (+0,4), ενώ επιδεινώθηκε αισθητά στη Γερμανία (-1,5) και την Ισπανία (-2,6) και ηπιότερα στην Γαλλία(-1,0) και την Ιταλία (-1,0). Στην Ε.Ε., η ήπια υποχώρηση των προσδοκιών προκύπτει, κυρίως, ως αποτέλεσμα της αισθητής επιδείνωσης του δείκτη στη Μεγάλη Βρετανία (-1,5), η οποία ενισχύθηκε από την εντονότερη μεταβολή του κλίματος στην Πολωνία (-3,7).

Σε τομεακό επίπεδο δεικτών, αντίστοιχα με την Ευρωζώνη, καταγράφεται επιδείνωση του κλίματος στην Βιομηχανία και στους Καταναλωτές, ενώ η επιδείνωση στο Λιανικό εμπόριο ήταν λιγότερο αισθητή από εκείνη στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, σε αντίθεση με την Ευρωζώνη παρατηρείται εντονότερη εξασθένιση στον τομέα των Κατασκευών, ενώ στις Υπηρεσίες σημειώθηκε ελαφρά βελτίωση.

Πηγή: sepe.gr

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο