ΙΜΕ πληροφορική - Preloader

Αυξάνεται η χρήση του Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης “112”

Αυξανόμενη βαίνει η χρήση του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης “112”. Η κλήση προς τον αριθμό “112” παρέχει τη δυνατότητα εντοπισμού της γεωγραφικής θέσης του καλούντος και έχει αποδειχθεί σωτήρια για τον έγκαιρο εντοπισμό θέσης σε περιπτώσεις σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων.

Η κλήση προς τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης “112” μπορεί να γίνεται από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο, ακόμα και χωρίς κάρτα SIM, ακόμη και στην περίπτωση που ο καλών δεν έχει κάλυψη ή βρίσκεται εκτός δικτύου (εθνική περιαγωγή).


 

Η νομοθεσία της Ε.Ε. επιτρέπει στους Ευρωπαίους να επικοινωνούν δωρεάν με υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, καλώντας το “112” απ’ οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε. Η ακριβέστερη θέση του καλούντος στις κλήσεις έκτακτης ανάγκης αυξάνεται, όπως αναφέρεται στην τελευταία έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του “112”. Κάθε χρόνο, περίπου 300.000 άτομα, που καλούν τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, δεν μπορούν να δώσουν πληροφορίες για την τοποθεσία τους, επειδή δεν γνωρίζουν πού είναι ή είναι σοβαρά τραυματίες για να επικοινωνήσουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η γνώση της ακριβούς θέσης του καλούντος μπορεί να βοηθήσει τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να αντιδράσουν γρήγορα και να σώσουν ζωές.

eCall
Η Ευρώπη ενισχύει τις πρωτοβουλίες της όσον αφορά το θέμα του εντοπισμού καλούντων, που βρίσκονται σε κίνδυνο. Ήδη, 7 κράτη – μέλη (Αυστρία, Βέλγιο, Εσθονία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Λιθουανία και Ηνωμένο Βασίλειο) έχουν υιοθετήσει την τεχνολογία Advanced Mobile Location (AML). Η τεχνολογία επιτρέπει στα smartphones να παρέχουν υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης με ακριβείς πληροφορίες για τον εντοπισμό του καλούντος μέσω SMS ή καναλιού δεδομένων, χρησιμοποιώντας το ενσωματωμένο σύστημα πλοήγησης Global Navigation Satellite GNSS) ή Wi-Fi. Το AML είναι μια λύση εντοπισμού τοποθεσίας καλούντος, η οποία μπορεί να εντοπίσει ένα άτομο σε απόσταση μικρότερη από 100 μέτρα. Να σημειωθεί ότι από τον Απρίλιο του 2018, το σύστημα αυτόματης κλήσης σε περίπτωση σοβαρών ατυχημάτων (eCall) θα λειτουργεί σε ολόκληρη την Ευρώπη και σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος θα καλεί αυτόματα το 112.

Ευρωπαϊκή Ημέρα
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Επιτροπής για τη χρήση του “112”, ο ενιαίος αριθμός έκτακτης ανάγκης για την Ε.Ε. αποδείχθηκε μία από τις πιο χρήσιμες – κοινές – παρεμβάσεις της Επιτροπής, του Κοινοβουλίου και των κρατών – μελών καθ’ όλη τη διάρκεια των ετών, σώζοντας χιλιάδες ζωές σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. “Τα οφέλη από το “112” είναι αναμφισβήτητα, αλλά πρέπει να εκμεταλλευτούμε κάθε νέα τεχνολογική ευκαιρία για να βελτιώσουμε περαιτέρω το έργο του. Τουλάχιστον το ήμισυ των κρατών – μελών θα πρέπει να είναι σε θέση να εξασφαλίσει τον ακριβή εντοπισμό της θέσης των πολιτών που βρίσκονται σε κίνδυνο μέχρι το 2020”, αναφέρει η Επιτροπή με την ευκαιρία του χθεσινού εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας του Ενιαίου Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης “112”.

Πηγή: sepe.gr

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο