ΙΜΕ πληροφορική - Preloader

Ανοδικά θα συνεχίσουν να κινούνται οι τιμές των smartphones

Μπορεί οι πωλήσεις smartphone να μειώθηκαν κατά 4% σε επίπεδο όγκου το 2018, ωστόσο, οι τιμές διάθεσης πήραν την ανιούσα το περασμένο έτος, ενώ ανοδικά αναμένεται να κινηθούν και το 2019. Μάλιστα, το 2018 η μέση τιμή πώλησης (average selling price-ASP) των συσκευών smartphone αυξήθηκε κατά 9% σε ετήσια βάση, που συνιστά τη μεγαλύτερη άνοδο στην ιστορία της αγοράς στη διάρκεια ενός έτους.

Η επίδραση της αύξησης της ASP ήταν τέτοια που, παρά τις χαμηλότερες αποστολές σε επίπεδο όγκου, τα έσοδα των κατασκευαστών για το σύνολο της χρήσης του 2018 αυξήθηκαν κατά 5% σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας Counterpoint, η αύξηση της μέσης τιμής πώλησης προήλθε τόσο από το premium τμήμα της αγοράς, όσο και από τις μεσαίας τιμής προϊοντικές κατηγορίες. Για την ακρίβεια, ενώ το premium τμήμα της αγοράς είναι εκείνο που στηρίζει τις πωλήσεις και άρα τα έσοδα των κατασκευαστών στις ανεπτυγμένες οικονομίες, το μεσαίο τμήμα αυξάνει τη μέση τιμή πώλησης στις αναδυόμενες αγορές.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές, πέρα από τις κινήσεις στρατηγικής των ίδιων των κατασκευαστών, που επηρεάζουν την τιμολογιακή τους πολιτική, η σημαντική άνοδος του κατασκευαστικού κόστους, επίσης, ωθεί τις τιμές προς τα πάνω. Για παράδειγμα, η επέκταση της μνήμης των συσκευών, η υψηλότερη ποιότητα, οι ταχύτεροι επεξεργαστές, οι καμπύλες οθόνες, οι περισσότερες κάμερες, οι νέες δυνατότητες, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), η ασπρόμαυρη απεικόνιση, ο καινοτόμος βιομηχανικός σχεδιασμός και η επεξεργασία των χρωμάτων, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά, που έχουν συμβάλει στην άνοδο των τιμών των συσκευών.

Οι προτιμήσεις των χρηστών
Η τάση για περαιτέρω αύξηση της μέσης τιμής πώλησης ενισχύεται και από την ίδια τη στάση των καταναλωτών, Σύμφωνα με την έρευνα “Consumer Lens” της Counterpoint, αν και οι χρήστες κρατούν τις συσκευές τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είναι πρόθυμοι να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για αυτές.

Όσον αφορά την πορεία των τιμών των smartphones στο μέλλον, οι αναλυτές προβλέπουν ότι η έλευση του 5G και των συσκευών, που θα υποστηρίζουν τη νέα ασύρματη τεχνολογία, θα ωθήσει σε περαιτέρω άνοδο τη μέση τιμή πώλησης των συσκευών. Οι προσδοκίες των καταναλωτών για καλύτερες επιδόσεις των συσκευών τους, θα συνεχίσουν να αυξάνουν τη ζήτηση για smartphones υψηλής τεχνολογίας και απόδοσης, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή αύξηση της μέσης τιμής πώλησης τόσο κατά το 2019, όσο και για τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: http://www.sepe.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο