Η πρώτη γνωστή χρήση του TL;DR ήταν το 2002, σύμφωνα με την Merriam-Webster. Δεκαέξι χρόνια μετά, η συντομογραφία για το “too long; didn’t read” είναι πλέον επίσημα μέρος του λεξικού.
Η Merriam-Webster ανακοίνωσε πως πρόσθεσε περισσότερες από 840 νέες λέξεις στο λεξικό, συμπεριλαμβανομένης της προαναφερθείσας διαδικτυακής slang έκφρασης καθώς και μερικών ακόμα όρων όπως airplane mode, bingeable, biohacking, fintech, force quit, haptics και Instagramming. Οπότε την επόμενη φορά που θα γράψετε “TL;DR” για να απορρίψετε ένα μεγάλο κείμενο και κάποιος σας ρωτήσει τι γλώσσα μιλάτε, τότε μπορείτε να του απαντήσετε “Αγγλικά” και να τον παραπέμψετε στην Merriam-Webster
Οι εργαζόμενοι στη Merriam-Webster έγραψαν σε σχετικό blog post: “Όπως ήταν αναμενόμενο, οι λέξεις από την ψηφιακή τεχνολογία είναι σημαντικό κομμάτι της νέας λίστας. Επίσης, αναμενόμενη είναι και η εξέλιξη της τεχνολογίας να εκφράζετε μέσα σε αυτούς τους όρους: πλέον δεν ονομάζουμε τις συσκευές και τα προγράμματα, συζητάμε όμως για το τι κάνουμε με αυτά και τι κάνουν αυτά για εμάς.”
Η λίστα με τις νέες επίσημες λέξεις περιλαμβάνει και μη-τεχνολογικές προσθήκες όπως: adorbs, avo, bougie, fav, Generation Z, guac, hangry, hophead, Latinx (ένας ουδέτερος όρος εναλλακτικός του Λατίνα και Λατίνο), marg (συντομογραφία του margarita), mocktail, rando, time suck, and zoodles (noodles από κολοκύθι).
“Οι νέες λέξεις προστίθενται στο λεξικό όταν ήδη χρησιμοποιούνται από αρκετό κόσμο—συχνά ξεκινάνε από ειδικούς και υποκουλτούρες,” αναφέρει η Merriam-Webster. “Έπειτα, η χρήση της λέξης εξαπλώνεται σταδιακά και σε εμάς τους υπόλοιπους.”
Εν τω μεταξύ, τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί κι άλλες λέξεις στα λεξικά συμπεριλαμβανομένων των clickbait, hashtag, phablet, selfie και tweet. Το 2015 η Λέξη της Χρονιάς στο Λεξικό Oxford ήταν η λέξη emoji.
Πηγή: https://gr.pcmag.com