ΙΜΕ πληροφορική - Preloader

Η Εβίτα Λαγγουρέτου στο περιοδικό Best: «Νιώθω πολύ τυχερή που έχω χειριστεί υπολογιστή σε μέγεθος δωματίου… πριν πάω σχολείο»

Μέλος της IMΕ Πληροφορική, της πρωτοπόρου εταιρίας πληροφορικής και μηχανογράφησης στην Ελλάδα με έδρα την Πάτρα, η Εβίτα Λαγγουρέτου εκπροσωπεί το γυναικείο πρόσωπο της εταιρίας και βασικό στέλεχος της δεύτερης γενιάς της. Είναι παντρεμένη με τον ηλεκτρονικό μηχανικό Παναγιώτη Λίτο, είναι Πτυχιούχος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών με μεταπτυχιακό στο Programme and Project Management του Πανεπιστημίου Warwick της Αγγλίας, και τα τελευταία 8 χρόνια έχει ενεργό εμπλοκή στην οικογενειακή εταιρία.


Η Ι.Μ.Ε. Πληροφορική είναι από τις πρωτοπόρες εταιρίες στη Ελλάδα στο χώρο της τεχνολογίας και μάλιστα με έδρα την Πάτρα. Ιδρύθηκε το 1977, όταν η έννοια της πληροφορικής και της μηχανοργάνωσης ήταν άγνωστες στους περισσότερους. Πείτε μου για την ιστορία της εταιρίας και το ξεκίνημά της.

Η ιστορία μας ξεκινά πριν 40 χρόνια. Ο πατέρας μου με τα δύο του αδέρφια, αφού τελείωσαν τις σπουδές τους αποφασίζουν να αφήσουν την πρωτεύουσα και να επιστρέψουν στον τόπο τους, την Πάτρα για να στήσουν μια επιχείρηση με γνώμονα την καινοτομία, αλλά και τον ανεξερεύνητο για την εποχή –μα πολλά υποσχόμενο- τομέα της τεχνολογίας. Έτσι στήνουν την IME, την πρώτη εταιρεία πληροφορικής στο νομό Αχαΐας, αλλά και από τις πρώτες σε ολόκληρη τη χώρα. Αρχικά αναλαμβάνουν το project της μηχανογράφησης του λογιστηρίου του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Νομού Αχαΐας. Η αποτελεσματική διαχείριση αυτού του έργου, ακολουθείται στο εξής από την ανάληψη των εκδοτηρίων, του γραφείου κίνησης, της μισθοδοσίας, έως την πλήρη κάλυψη όλων των λειτουργιών του ΚΤΕΛ σε επίπεδο μηχανογράφησης. Αμέσως μετά, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ολοκληρώνονται και οι αντίστοιχες εργασίες για τα ΚΤΕΛ Ηλείας, Μεσσηνίας και Αρκαδίας. Σήμερα, είμαστε στο ευχάριστο σημείο να καλύπτουμε το 85% των Υπεραστικών ΚΤΕΛ σε επίπεδο μηχανογράφησης πανελλαδικά. Ανακαλύπτοντας τις εξελισσόμενες ανάγκες της αγοράς επιπλέον, αποφασίσαμε να επεκτείνουμε τις υπηρεσίες που παρέχουμε. Η εταιρεία μας μηχανογράφησε το Δήμο Πατρέων υπό τη δημαρχία του Θεόδωρου Άννινου. Πολύ αργότερα, όταν τέθηκε το ζήτημα διαφοροποίησης του συστήματος ύδρευσης του Δήμου, αναπτύξαμε εξατομικευμένες εφαρμογές για την κάλυψη των νέων αναγκών λειτουργίας της ΔΕΥΑΠ. Την τελευταία δεκαετία επιπλέον, ανοίξαμε τους ορίζοντές μας αναπτύσσοντας μηχανογραφημένες λύσεις για χώρους εστίασης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, μπήκε και η νέα γενιά Λαγγουρέτου στην εταιρεία. Σε ένα πλαίσιο συνεχούς εξέλιξης και αναζήτησης νέων μέσων ανάπτυξης, με ευελιξία και ευθύνη απέναντι στον πελάτη.

Ως δεύτερη γενιά στην ΙΜΕ Πληροφορική ποιος είναι ο δικός σας στόχος και ποιος ο δικός σας τομέας ευθύνης στην επιχείρηση;

Η επόμενη γενιά κουβαλάει πάντα το αίσθημα του «βάρους» να ανταποκριθεί σε όσα της έχει δώσει η γνώση της προηγούμενης. Ωστόσο, η ιστορία της ΙΜΕ και η πορεία της ως σήμερα βασίζεται στο γεγονός ότι καταφέρνει να συνδυάζει αρμονικά την εμπειρία με τη φρέσκια ματιά και τις νέες τεχνολογίες. Ο πατέρας μας πάντα μας ωθούσε να μην έχουμε φόβο απέναντι στον υπολογιστή και βάσει αυτού εκπαίδευε και τους πελάτες μας. Είχε και έχει ακόμα, την πεποίθηση πως είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι πελάτες μας τον τρόπο χειρισμού των εφαρμογών που επιλέγουν για τις υπηρεσίες τους. Στόχος μας έτσι είναι να παράγουμε προϊόντα που θα προσαρμόζονται απόλυτα στις απαιτήσεις της αγοράς, αλλά ταυτόχρονα θα είναι κατανοητά και προσβάσιμα στον χρήστη, προσθέτοντας πια και έναν σημαντικό παράγοντα. Τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον.

Η ενασχόλησή μου με τη διοίκηση της εταιρείας, τη διαχείριση του προσωπικού, το project management και τα οικονομικά άλλωστε, με βοηθούν να παρακολουθώ την εικόνα της εταιρικής κατάστασης μέσα από ένα μεγάλο φάσμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μπορώ να προλαμβάνω τυχόν επιπλοκές ή να προετοιμάζω το έδαφος για κάτι νέο που έχω αντιληφθεί πως «μπαίνει» στην αγορά.

Πόσα χρόνια ασχολείστε με την οικογενειακή επιχείρηση; Έχετε σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων στην Πάτρα και έχετε κάνει μεταπτυχιακό στην Αγγλία. Η επιστροφή στην Πάτρα ήταν μονόδρομος λόγω της εταιρίας ή ήταν καθαρά δική σας επιλογή;

Ακριβώς πριν 8 χρόνια επέστρεψα από τις μεταπτυχιακές μου σπουδές και ξεκίνησα επίσημα να εργάζομαι στην επιχείρησή μας. Ως μικρό παιδί έψαχνα ευκαιρία να τρυπώσω στο γραφείο του μπαμπά, άλλωστε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ήταν και ο μόνος τρόπος να τον δω. Αργότερα όντας φοιτήτρια όταν μου επέτρεπαν οι υποχρεώσεις μου, αφιέρωνα πολύ χρόνο «σκαλίζοντας» τα λογιστικά της εταιρείας. Οι ακαδημαϊκές μου σπουδές στην Πάτρα αρχικά και έπειτα η εξειδίκευση πάνω στον τομέα του IT Project Management στην Αγγλία, ήταν ξεκάθαρη επιλογή. Έχοντας μεγαλώσει μέσα σε ένα corporate περιβάλλον, ήταν σχεδόν δομική η ανάγκη ενασχόλησης με τον κλάδο. Οι σπουδές αυτές, όπως ήταν αναμενόμενο, με εφοδίασαν με τις απαραίτητες γνώσεις των σύγχρονων τάσεων και της αγοράς, ουσιαστικές για την αναβάθμιση της εταιρείας μας. Για να μπορέσω να αναλάβω τα καθήκοντά μου στην ΙΜΕ έπρεπε να έχω σαφή εικόνα των εφαρμογών Software αλλά και του Hardware, γι’ αυτό και από την αρχή εστίασα σε αυτό. Στην πραγματικότητα νιώθω πολύ τυχερή που έχω δει και χειριστεί υπολογιστή σε μέγεθος δωματίου με ελάχιστα πλήκτρα επάνω του και μόλις δυο λαμπάκια πριν ακόμα πάω σχολείο. Η επιθυμία ενασχόλησής μου με αυτό το επάγγελμα, δημιουργήθηκε πάνω στην σκέψη του να μεταφέρω και εγώ με τη σειρά μου τις γνώσεις μου στην οικογενειακή επιχείρηση που με τόσο κόπο ίδρυσε ο πατέρας μας, στηρίζοντας παράλληλα και την προσπάθεια του αδερφού μου ώστε να διατηρήσει η ΙΜΕ την ποιότητα εξυπηρέτησης των πελατών και τους υψηλούς μας στόχους.

Το μέλλον του εμπορίου πιστεύεις ότι βρίσκεται στα e-shop;

Το internet υπάρχει πλέον στη ζωή μας και κατ’ επέκταση και τα e-shop. Ο καταναλωτής μέσω των e-shop διευκολύνει την καθημερινότητά του ενώ παράλληλα αυξάνει το φάσμα των επιλογών του. Οι επιχειρήσεις μέσω των e-shop διευρύνουν το πελατολόγιό τους και προωθούν με μεγαλύτερη ευκολία και αποδοτικότητα το προϊόν τους. Όσο απαραίτητο είναι το τηλέφωνο, άλλο τόσο είναι και το e-shop, αλλαγή που η κοινωνία έχει υιοθετήσει απόλυτα και αυτό είναι ελπιδοφόρο. Το μερίδιο παρόλα αυτά μπορεί να μην είναι πλήρες ακόμα, αλλά οδεύουμε ολοταχώς προς αυτήν την πραγματικότητα. Στην ΙΜΕ αναπτύσσουμε e-shop από την αρχή της εμφάνισής τους.

Διαβάστε περισσότερα στο περιοδικό BEST που κυκλοφορεί.
www.thebest.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο