ΙΜΕ πληροφορική - Preloader

9 στις 10 startups πιστεύουν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για τη σύσταση εταιρείας

Θετικό momentum για την εκκίνηση νέων επιχειρηματικών εγχειρημάτων, παγκοσμίως, βλέπουν σήμερα οι νεοφυείς εταιρείες. Παρά τη διεθνή οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα, το 92% των ιδρυτών νεοφυών επιχειρήσεων εκτιμά ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσει κανείς μια νέα εταιρεία.

Πάντως, παρά την αισιοδοξία για το μέλλον των startups, οι εμπλεκόμενοι στον τομέα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με την τεχνολογία ως αντικείμενο των νέων επιχειρηματικών εγχειρημάτων. Σχεδόν ένας στους δύο ιδρυτές startups, το 47%, εκτιμά ότι υπάρχει σήμερα μια επενδυτική τεχνολογική «φούσκα». Στο μεταξύ, περίπου το ένα τρίτο, το 32%, πιστεύει ότι πρόκειται να σκάσει άμεσα, το 15,2% συμφωνεί για τη «φούσκα», αλλά δηλώνει ασφαλές προς το παρόν, ενώ το 21,7% απορρίπτει την ιδέα της ύπαρξης μιας επενδυτικής τεχνολογικής «φούσκας».

Πάντως, η προοπτική μιας τεχνολογικής φούσκας, σύμφωνα με σχετική έρευνα του venture capital “First Round”, απασχολεί σοβαρά επενδυτές και επιχειρηματίες σε όλο τον κόσμο και μάλιστα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή τα τελευταία χρόνια. Το ποσοστό εκείνων που βλέπουν μια επενδυτική «φούσκα» στον τομέα της τεχνολογίας είναι το 2019 υψηλότερο από ποτέ: το 2018 διαμορφωνόταν στο 12% και το 2017 στο 25%.

Επίφοβοι τομείς
Όσον αφορά τους τομείς της τεχνολογίας, τους οποίους οι ίδιοι οι επίδοξοι επιχειρηματίες θεωρούν ως πιο επίφοβους για την έκρηξη μιας τεχνολογικής «φούσκας», αυτοί σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα, την τεχνητή νοημοσύνη, την εικονική πραγματικότητα και την επαυξημένη (Virtual Reality και Augmented Realty -VR / AR.

Αυτοί οι τομείς είναι εκείνοι που προσελκύουν και τη μερίδα του λέοντος των επενδυτών στη διάρκεια του 2019, γεγονός που πυροδοτεί τους φόβους αρκετών ιδρυτών νεοφυών εταιρειών περί τεχνολογικής φούσκας.

Συνολικά, οι νεοφυείς επιχειρήσεις θεωρούν ότι το 2020 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για την άντληση κεφαλαίων. Σε ποσοστό 65% οι ιδρυτές startups εκτιμούν ότι το 2020 θα είναι πιο δύσκολο να αντλήσουν επενδυτικά κεφάλαια. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα ευρήματα της ίδιας έρευνας, το 2018 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 44%.

Έμφυλο χάσμα
Η μελέτη της venture capital firm First Round διαπιστώνει, στο μεταξύ, ότι το έμφυλο χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών εξακολουθεί να είναι πολύ ισχυρό στον τομέα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Το 40% των γυναικών εργαζομένων ανέφερε ότι το φύλο τους μείωσε τις πιθανότητες να προσληφθούν σε μια νεοφυή εταιρεία ή να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο σε αυτή. Ακόμη χειρότερα, το 70% των γυναικών ιδρυτών startups απαντά ότι θεωρεί το φύλο του ως εμπόδιο στην άντληση επιχειρηματικών κεφαλαίων.

Πηγή: http://www.sepe.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο