ΙΜΕ πληροφορική - Preloader

1 στις 3 εταιρείες στην Ελλάδα θα κάνει προσλήψεις σε θέσεις Πληροφορικής

Απάντηση στην τεχνοφοβία, που αναπτύσσεται παγκοσμίως και θέλει τα ρομπότ και την αυτοματοποίηση να απειλούν τις θέσεις εργασίας, δίνουν οι έρευνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Οι έρευνες διαψεύδουν το μύθο, που θέλει τα ρομπότ να αντικαθιστούν τους ανθρώπους, τόσο παγκοσμίως, όσο και στην Ελλάδα. Νέα παγκόσμια έρευνα της ManpowerGroup δείχνει, για παράδειγμα, ότι περισσότεροι εργοδότες από ποτέ άλλοτε – και συγκεκριμένα το 87% – σχεδιάζουν να αυξήσουν ή να διατηρήσουν τον αριθμό του προσωπικού τους λόγω της αυτοματοποίησης. Για την Ελλάδα, η έρευνα διεξήχθη σε 309 εταιρείες και έδειξε πως το 86% των εργοδοτών σχεδιάζει να διατηρήσει σταθερό ή να αυξήσει τον αριθμό των εργαζομένων τους λόγω της αυτοματοποίησης. Συγκεκριμένα, το 70% σχεδιάζει να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων, το 16% να τον αυξήσει, ενώ μόλις το 12% να τον μειώσει.

Επιπλέον, η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ζήτηση για δεξιότητες, που σχετίζονται με την Πληροφορική, αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Στην Ελλάδα προβλέπεται ότι η ζήτηση για ψηφιακές δεξιότητες θα αυξηθεί, επηρεάζοντας περισσότερο τον κλάδο της πληροφορικής και της παραγωγής και κατασκευής. Το 30% των ελληνικών εταιρειών προβλέπει αύξηση του προσωπικού τους σε θέσεις Πληροφορικής, οκτώ φορές περισσότερο από αυτές που προβλέπει μείωση προσωπικού, ενώ εταιρίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της παραγωγής και κατασκευής προβλέπουν 23% αύξηση προσωπικού.

Θέσεις Πληροφορικής
Παγκόσμια, το 16% των εταιρειών προβλέπει αύξηση του προσωπικού τους σε θέσεις Πληροφορικής, πέντε φορές περισσότερο από αυτές που προβλέπουν μείωση προσωπικού. Εταιρίες στους τομείς της παραγωγής και κατασκευής προβλέπουν τη μεγαλύτερη αλλαγή, καθώς το 25% δηλώνει πως τον επόμενο χρόνο θα απασχολεί περισσότερο εργατικό δυναμικό, ενώ το 20% δηλώνει πως θα απασχολεί λιγότερο. Η αύξηση θα επηρεάσει και κλάδους, όπως η εξυπηρέτηση πελατών – όπου απαιτούνται οι ανθρώπινες δυνάμεις, όπως η επικοινωνία, η διαπραγμάτευση, η ηγεσία και η προσαρμοστικότητα. Στο μεταξύ, η έρευνα δείχνει ότι οι επιχειρήσεις, που έχουν ήδη αυτοματοποιήσει τις εργασίες τους και κάνουν πρόοδο προς της ψηφιακή τους μετάβαση, είναι πιο πιθανό να αυξήσουν το προσωπικό τους.

Παράλληλα, η παγκόσμια έλλειψη ταλέντου είναι η πιο υψηλή των τελευταίων 12 χρόνων, ενώ νέες δεξιότητες εμφανίζονται με ταχύτητα. Περισσότερες εταιρείες από ποτέ σχεδιάζουν να επενδύσουν στη δημιουργία ταλέντων και αυτή η τάση δεν δείχνει σημάδια χαλάρωσης. Παγκόσμια, το 84% των εργοδοτών σχεδιάζει να αναβαθμίσει τις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού έως το 2020.

Τα αποτελέσματα της έρευνας για την Ελλάδα έδειξαν πως το 88% των Ελλήνων εργοδοτών σχεδιάζει να επενδύσει στους υπάρχοντες εργαζομένους προσφέροντας τους εκπαίδευση, ώστε να αναπτύξουν νέες δεξιότητες έως το 2020. Ενώ το 87% των Ελλήνων εργοδοτών δηλώνει πως είναι πρόθυμο να προσφέρει ακόμη υψηλότερες απολαβές, ώστε να προσελκύσει κάποιον που διαθέτει τις απαραίτητες δεξιότητες για τη λειτουργία της εταιρίας.

Η έρευνα
Η νέα έρευνα της ManpowerGroup “Humans Wanted: Robots Need You” διεξήχθη ανάμεσα σε 19.000 εργοδότες σε 44 χώρες και εξέτασε το αντίκτυπο της αυτοματοποίησης στην αύξηση των θέσεων εργασίας για τα επόμενα 2 χρόνια.

Πηγή: http://www.sepe.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο