Με αμείωτη ένταση, παρά τις όποιες μακρο-οικονομικές εξελίξεις, θα συνεχίσουν οι επιχειρήσεις να επενδύουν στην ψηφιακή τους θωράκιση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Η Ευρώπη, μία από τις πιο “ώριμες” ψηφιακά αγορές του πλανήτη, θα συνεχίσει να βρίσκεται στην παγκόσμια πρωτοκαθεδρία, όσον αφορά αυτές τις επενδύσεις. Συγκεκριμένα, το 2020 οι ευρωπαϊκές εταιρείες αναμένεται να δαπανήσουν περισσότερα από $270 δισ. στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ωστόσο, οι επενδύσεις αυτές δείχνουν να έχουν μακρά “ωρίμανση” και ως αποτέλεσμα μόνο το 16% των επιχειρήσεων, που θα επενδύσουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό, θα καταφέρει να δημιουργήσει νέες ροές εσόδων μέσω αυτών των επενδύσεων.
Ένας τομέας, ο οποίος θα δημιουργήσει νέες πηγές εσόδων για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις προβλέψεις της International Data Corporation (IDC), είναι αυτός των δεδομένων. Έως το 2022, τα δεδομένα που συλλέγονται από συνδεδεμένες συσκευές θα δημιουργήσουν μια ευκαιρία εσόδων ύψους $10,5 δισ. για τις 500 κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες.
Οι ευρωπαϊκές εταιρείες κάθε άλλο παρά αγνοούν τη δυναμική που δημιουργεί η ψηφιακή οικονομία και προετοιμάζονται ανάλογα για την επόμενη ημέρα. Έως το 2022, το 25% των 500 κορυφαίων ευρωπαϊκών εταιρειών θα έχει τουλάχιστον δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου με δυνατότητες ψηφιακής επιχειρηματικής αριστείας. Στο πλαίσιο της ίδιας προετοιμασίας, μέχρι το 2022, το 30% των επιχειρήσεων στην Ευρώπη θα έχει ορίσει τουλάχιστον έναν ηγετικό ρόλο στον τομέα της τεχνολογίας, που θα συνδυάζει λειτουργίες CIO, CTO, CDO και καινοτομίας.
Στο cloud
Σε ευθεία συνάρτηση με τον ψηφιακό μετασχηματισμό βρίσκονται οι επενδύσεις των επιχειρήσεων στο cloud. Μέχρι το 2025, το 60% των ευρωπαϊκών οργανισμών θα εκσυγχρονίσει τον πυρήνα των λειτουργιών του, αξιοποιώντας το cloud. Μάλιστα, αυτός ο εκσυγχρονισμός θα φέρει στις επιχειρήσεις βελτίωση της παραγωγικότητας τους κατά 25%.
Ένας ακόμη τομέας, που σχετίζεται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα των ευρωπαϊκών εταιρειών, είναι αυτός της αυτοματοποίησης των διαδικασιών και της Τεχνητής Νοημοσύνης. Για την ακρίβεια, μέχρι το 2023, το 70% των πρωτοβουλιών των ευρωπαϊκών εταιρειών για την αυτοματοποίηση των διαδικασιών θα διοχετευθεί στην Τεχνητή Νοημοσύνη.
Σε κάθε περίπτωση, όπως διαπιστώνει η IDC, όλες οι ενέργειες των επιχειρήσεων, που σχετίζονται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, δεν μπορεί παρά να συνδυάζονται με την ηθική χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών. Το 2024, το 50% των ευρωπαϊκών εταιρειών εκτιμάται ότι θα υποβάλλει ετήσιες εκθέσεις σχετικά με τη δεοντολογική χρήση των δεδομένων, την αυτοματοποίηση και τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Πηγή: www.sepe.gr