Στις ψηφιακές πληρωμές και τις ολοένα και αυξανόμενες δυνατότητες αγορών που βρίσκονται σήμερα “στο χέρι μας”, επικεντρώνονται οι συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Περισσότερο από ποτέ, οι άνθρωποι ζουν μια πιο ψηφιοποιημένη και “εν κινήσει” ζωή και γι’ αυτό προσδοκούν οι πληρωμές τους να γίνονται με τον ίδιο ταχύρρυθμο τρόπο σκέψης. Τα παραπάνω προκύπτουν μέσα από τις συζητήσεις στα social media, που παρουσιάζονται στη Μελέτη για τις Ψηφιακές Πληρωμές, την οποία πραγματοποίησε η Mastercard για το 2019. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι πληρωμές μέσω κινητών συσκευών αντιπροσώπευσαν ποσοστό άνω του 27% του συνόλου των συνομιλιών για το σχετικό θέμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τις συνολικές αναφορές να σημειώνουν αύξηση κατά 20% σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Την ίδια ώρα, οι αναφορές για το mobile wallet υπερδιπλασιάστηκαν συγκριτικά με τα στοιχεία της έρευνας του 2017.
Στην έκτη έκδοση της, η μελέτη της Mastercard – που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την PRIME Research – ανέλυσε περισσότερες από 3,3 εκατ. συνομιλίες, οι οποίες σημειώθηκαν κατά το προηγούμενο έτος σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter, το Facebook και το Instagram. Οι άνθρωποι αναζητούν συνεχώς νέες τεχνολογίες, οι οποίες να έχουν αντίκτυπο στη ζωή τους. Μόνο κατά το προηγούμενο έτος, οι σχετικές αναφορές σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυξήθηκαν κατά 30% συγκριτικά με την προηγούμενη μελέτη.
Μobile wallet
Σήμερα, σχεδόν το 20% όλων των συνομιλιών για τις πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου επικεντρώνεται στις ανέπαφες πληρωμές και το mobile wallet. Πέραν αυτών των βασικών σημείων, οι καταναλωτές ενδιαφέρονται για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη και οι πληρωμές μέσω QR και wearable συσκευών θα επηρεάσουν τη ζωή τους. Συνολικά, οι άνθρωποι υιοθετούν μία ολοένα και πιο θετική στάση απέναντι σε αυτές τις νέες τεχνολογίες. Σχεδόν όλες (95%) οι συνομιλίες για το mobile wallet ήταν θετικές, με το 30% των αναρτήσεων να αναγνωρίζει την ταχύτητα, την αποδοτικότητα και την ευκολία στη χρήση των σημερινών προϊόντων. Μεταξύ των συνομιλιών που αναλύθηκαν, διαπιστώθηκε πως οι καταναλωτές συνέχισαν να εστιάζουν στην ασφάλεια των χρημάτων και των δεδομένων τους, αντιμετωπίζοντας την ως θεμελιώδη προϋπόθεση. Στις αναρτήσεις τους, δε, αναγνωρίζουν την αξία των νέων τεχνολογιών για την επίτευξη αυτής της προϋπόθεσης στις πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου.
Ασφαλής δράση
Από τη σχετική έρευνα και όσον αφορά τις τελευταίες τεχνολογίες στον τομέα της ασφάλειας, προκύπτει ότι η χρήση βιομετρικών χαρακτηριστικών απασχόλησε 111 εκατ. ανθρώπους, κυρίως λόγω του ενδιαφέροντος για “φωνητικές πληρωμές” (voice payments) και σαρωτές δακτυλικών αποτυπωμάτων. Στο μεταξύ, το Tokenization, δηλαδή η διαδικασία αντικατάστασης ευαίσθητων δεδομένων με μοναδικούς εναλλακτικούς αριθμούς ή tokens που περιέχουν όλες τις βασικές πληροφορίες σχετικά με τα δεδομένα αυτά χωρίς όμως να διακυβεύεται η ασφάλειά τους, παρουσιάστηκε σε συνομιλίες που δυνητικά διεξήχθησαν σε ακροατήριο 11 εκατ.
Παρ’ ότι οι έκτακτες ειδήσεις σχετικά με τις παραβιάσεις δεδομένων αποτέλεσαν το βασικό θέμα συζήτησης για το 1/5 των σχετικών συνομιλιών, ένα άλλο 13% αναφέρθηκε στις δυνατότητες των τεχνολογιών ψηφιακής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένου του blockchain, του tokenization και της χρήσης βιομετρικών χαρακτηριστικών.
Πηγή: http://www.sepe.gr