ΙΜΕ πληροφορική - Preloader

Στην τεχνολογία επικεντρώνονται οι εταιρικές δαπάνες την προσεχή διετία

Ψηφιακό προσανατολισμό αποκτά, σταδιακά, η επενδυτική ατζέντα των επιχειρήσεων παγκοσμίως. Οι οικονομικοί διευθυντές (CFOs) μετατοπίζουν, πλέον, τις εταιρικές δαπάνες από τις επενδύσεις για την περικοπή κόστους στις επενδύσεις στην τεχνολογία και τα δεδομένα. Ήδη, πάντως, οι επιχειρήσεις ανά τον κόσμο αφιερώνουν σημαντικό τμήμα του επενδυτικού τους προϋπολογισμού στην ψηφιοποίηση σε σχέση με το παρελθόν.

Σύμφωνα με έρευνα της Grant Thornton, που διεξήχθη σε συνεργασία με τη CFO Research, τα ανώτερα οικονομικά στελέχη εφαρμόζουν ήδη, σε μεγάλο βαθμό, ψηφιακές τεχνολογίες, όπως η προηγμένη ανάλυση (38%) και η μηχανική μάθηση (30%). Στο μεταξύ, όταν τα στελέχη ερωτώνται που θα επικεντρώσουν τις επενδύσεις τους την επόμενη διετία, απαντούν: στην Τεχνητή Νοημοσύνη (41%), στη ρομποτική αυτοματοποίηση (41%), στο Blockchain (40%) και στα drones-robots (30%). Επιπλέον, τα οικονομικά στελέχη σκοπεύουν να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για την εφαρμογή πολλών δημοφιλών τεχνολογιών κατά τα επόμενα δύο χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων (45%) και της ευρύτερης κατανεμημένης τεχνολογίας λογιστικών βιβλίων (44%).

Σύμφωνα με την έρευνα (CFO Survey 2019), η μετατόπιση του επενδυτικού ενδιαφέροντος προς την τεχνολογία γίνεται ακόμη πιο εμφανής, εάν συγκριθούν οι τρέχουσες απαντήσεις των οικονομικών στελεχών με αυτές παλαιοτέρων ερευνών. Σήμερα, το 42% των οικονομικών διευθυντών απαντά ότι χρησιμοποιεί συστηματικά προηγμένες τεχνολογίες και τεχνολογίες αυτοματισμού στην εταιρική ανάπτυξη και το στρατηγικό σχεδιασμό. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2018 ήταν 18%.

Ψηφιακές προτεραιότητες
Στο μεταξύ, το 40% των οικονομικών διευθυντών απαντά ότι εφαρμόζει ήδη προηγμένες τεχνολογίες και τεχνολογίες αυτοματισμού στη διαχείριση κινδύνου, σε σύγκριση με το 20% το 2018, ενώ το 30% κάνει χρήση machine learning έναντι 8% το 2018, τη στιγμή που ένα 25% απαντά ότι κάνει χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης σε σχέση με 7% το 2018. “Οι οικονομικοί διευθυντές πρέπει να αγκαλιάσουν τις νέες τεχνολογίες για να εξασφαλίσουν την αποτελεσματική λειτουργία των εταιρειών τους. Η ταχύτητα με την οποία οι CFOs επενδύουν στις τεχνολογίες πληροφορικής δείχνει ένα σαφές όραμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, που θέλουν να δουν στις επιχειρήσεις τους”, σημειώνει η μελέτη.

Ταυτόχρονα, η τεχνολογία φαίνεται ότι μετασχηματίζει και τον ίδιο το ρόλο των CFOs. Σχεδόν το 91% των ερωτηθέντων συμφωνεί ότι η δουλειά του CFO είναι να εξασφαλίσει ότι οι επιχειρήσεις τους θα αξιοποιήσουν πλήρως τα οφέλη των τεχνολογικών επενδύσεων. Από τους σχεδόν 400 οικονομικούς ηγέτες, που συμμετείχαν στην έρευνα, το 95% των δήλωσε ότι ο οικονομικός διευθυντής μιας εταιρείας είναι βασικός παράγοντας στον σχεδιασμό του ψηφιακού μετασχηματισμού. Μια μείζονος σημασίας πρόκληση, που βλέπουν οι ίδιοι οι CFOs για το επάγγελμά τους στο μέλλον – σύμφωνα με την έρευνα – είναι η απόκτηση των κατάλληλων ψηφιακών δεξιοτήτων, με κορυφαία μεταξύ αυτών την ανάλυση δεδομένων (55%).

Πηγή: http://www.sepe.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο