ΙΜΕ πληροφορική - Preloader

Ανοδικά θα κινηθεί η παγκόσμια αγορά Πληροφορικής το 2019

Ανοδικά θα κινηθεί το 2019, αλλά και το επόμενο έτος, η παγκόσμια αγορά Πληροφορικής, καθώς τόσο οι καταναλωτές, όσο και οι επιχειρήσεις, αλλά και ο Δημόσιος τομέας, θα συνεχίσουν να επενδύουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ως αποτέλεσμα, οι δαπάνες για το ΙΤ θα έχουν ανοδική πορεία, με την αξία της αγοράς να αυξάνεται κατά 1,1% σε ετήσια βάση το 2019 και να φθάνει τα $3,79 τρις, ενώ το 2020 η άνοδος θα είναι μεγαλύτερη και συγκριμένα κατά 3,6%, που σε απόλυτα μεγέθη μεταφράζεται σε $3,925 τρις. Πάντως, σύμφωνα με την Gartner, στην οποία ανήκει η παραπάνω πρόβλεψη, η συγκεκριμένη επίδοση είναι υποδεέστερη από τις αρχικές εκτιμήσεις της εταιρείας. Η αναθεώρηση των εκτιμήσεων επί τα χείρω, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, σχετίζεται με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και την πορεία του δολαρίου στην παγκόσμια αγορά συναλλάγματος.

Από τις επιμέρους κατηγορίες της παγκόσμιας αγοράς Πληροφορικής, τα συστήματα για data centers θα είναι ο τομέας που θα δει τη μεγαλύτερη πτώση εντός τους τρέχοντος έτους, με τη μείωση να τοποθετείται στο 2,8% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Η κακή επίδοση της κατηγορίας συνδέεται με την πτώση της μέσης τιμής πώλησης στην αγορά των servers. Πάντως, το 2020 το πρόσημο στην κατηγορία των data centers θα είναι θετικό, με την αξία της συγκεκριμένης αγοράς να διευρύνεται κατά 1,7%. Στον αντίποδα, θετική θα είναι η πορεία της παγκόσμιας αγοράς του λογισμικού τόσο το 2019, όσο και το 2020.

Δυναμικά το Λογισμικό
Η μετάβαση από το παραδοσιακό μοντέλο δαπανών Πληροφορικής (noncloud) σε λύσεις επιχειρηματικού λογισμικού βασισμένες στο cloud είναι αυτή που τροφοδοτεί την άνοδο στην κατηγορία του λογισμικού, η αξία της οποίας αναμένεται να αυξηθεί κατά 7,1% και να διαμορφωθεί σε $427 δις, από $399 δις το 2018, ενώ για το 2020 η αγορά θα ενισχυθεί εκ νέου αυτή τη φορά κατά 8,2%.

Από τις επιμέρους κατηγορίες της αγοράς software, το λογισμικό εφαρμογών είναι αυτό που θα έχει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, ενώ θετική θα είναι και η πορεία του λογισμικού υποδομών, κυρίως, στον τομέα integration platform as a service (iPaaS) και application platform as a service (aPaaS).

Στο μεταξύ, αύξηση αναμένεται και στην κατηγορία των υπηρεσιών Πληροφορικής, η αξία της οποίας θα διευρυνθεί κατά 3,5% φέτος, φθάνοντας το $1,016 τρις, ενώ και το 2020 το πρόσημο θα είναι θετικό κατά 4,8% με αξία αγοράς στο $1,065 τρις.

Αναδυόμενες κατηγορίες
Σημαντική συμβολή στις συνολικές δαπάνες για την Πληροφορική τόσο φέτος, όσο και για τα επόμενα χρόνια, θα έχουν, σύμφωνα με την ανάλυση της Gartner, αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence-AI). Μόνο για το 2019, οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις, παγκοσμίως, εκτιμάται ότι θα έχουν οφέλη της τάξης των $1,9 τρις από τη χρήση του ΑΙ μόνο φέτος. ”Οι επιλογές των CIOs σχετικά με τις τεχνολογικές επενδύσεις είναι κρίσιμες για την επιτυχία της ψηφιακής επιχείρησης. Ανατρεπτικές αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI), μετασχηματίζουν πλήρως τα επιχειρηματικά μοντέλα των επιχειρήσεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Η AI έχει σημαντικό αντίκτυπο στις δαπάνες Πληροφορικής”, σχολιάζει η Gartner. Υπογραμμίζοντας τη σημασία αναδυόμενων τεχνολογιών, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, για τη συνολική αγορά Πληροφορικής, οι αναλυτές τονίζουν ότι η AI δεν είναι ένα προϊόν, αλλά ένα πραγματικά ολοκληρωμένο οικοσύστημα τεχνολογίας, καθώς ενσωματώνεται σε πολλά υφιστάμενα προϊόντα και υπηρεσίες.

Πηγή: sepe.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο